Добро пожаловать, Гость. Пожалуйста, выберите Вход или Регистрация
Я люблю тебя, Земля!
 
  ГлавнаяСправкаПоискВходРегистрация  
 
Переключение на Главную Страницу Страниц: 1
Послать Тему Печать
Найгірші кліматичні "свині" світу (Прочитано 1549 раз)
Administrator
YaBB Administrator
*****
Вне Форума


I love The Earth!

Сообщений: 12570
The Land of HealPlanet
Найгірші кліматичні "свині" світу
25.05.2014 :: 11:03:03
 
Найгірші кліматичні "свині" світу


...

Нові технології могли б надовго розв’язати проблему CO2. Проте наразі вони знаходяться ще на стадії розробки. Міжурядова група експертів з питань зміни клімату малює похмуру картину стосовно зміни клімату. Щоб обмежити потепління, країни повинні передусім значно зменшити викиди діоксиду вуглецю. Запропонований список викриває найбільших грішників.

Міжурядова група експертів з питань зміни клімату (МГЕЗК, англ. Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC) у квітневій доповіді вказала на спустошуючі наслідки зміни клімату. Висновок: якщо світ зараз не почне жорстко діяти, захищаючи клімат, то все стане гірше і дорожче.

В можливих заходах щодо обмеження зміни клімату основний акцент безперечно буде зосереджено на зменшенні викидів у атмосферу газів, які створюють парниковий ефект. Йдеться перш за все про викиди діоксиду вуглецю (CO2), що, в першу чергу, виділяється у результаті отримання енергії з викопного палива, наприклад, вугілля чи газу. Діоксид вуглецю вважається основним прискорювачем глобального потепління з його негативними наслідками – від танення льоду над зростаючим рівнем моря до неприємних погодних явищ також у Центральній Європі.

Не кожна країна має однакову частку в світовому викиді CO2. На сьогоднішній день країною, яка набагато випереджає інші за темпами викидів парникових газів, є Китай. За даними Європейської комісії тільки у 2012 році азіатська країна викинула в атмосферу 9900 мільйонів тон CO2. Німеччина посідає шосте місце. З розрахунку на душу населення все таки не Китай, а Австралія є найбільшим кліматичним грішником з її 18,8 тоннами на людину, слідом йде США з 16,4 тоннами.

...

Країни з найбільшими викидами діоксиду вуглецю за 2012 рік

Китай
Сша
Індія
Росія
Японія
Німеччина
Південна Корея
Канада
Великобританія
Мексика
Індонезія
Саудівська Аравія
Бразилія
Австралія

Фахівці, які в «Інформаційно-аналітичному центрі діоксиду вуглецю» (CDIAC) займаються відслідковуванням кількості CO2, що починаючи з 1960 року щорічно потрапляла в атмосферу, бачать постійне підвищення температурної кривої. У 2013 році, коли викиди діоксиду вуглецю становили 36 тонн, вона досягла найвищої позначки.

Наразі виглядає так, ніби міжнародні кліматичні конференції, ще з 1997 року в Кіото привели у глухий кут. Наступна, проте невелика надія покладається на «Париж 2015». Там повинен бути укладений договір, у якому не лише розвинені країни, а й бідніші і нові індустріальні країни зобов’язуються дотримуватися кліматичних цілей. Навіть ідея вільного ринку з регіональною торгівлею викидами, за якої виробники, які економлять на CO2, можуть продавати свої невикористані викиди, досі не внесла нічого рішучого у напрямку зниження температури.

...

Залишаються величезні протиріччя в інтересах розвинених країн, нових індустріальних країн і країн, що розвиваються. Але ще невідомо чи можливо буде дотримуватися обмеження глобального потепління на 2 градуси, які вважалися прийнятними для людини і природи. У будь-якому випадку, увесь світ повинен прагнути до однієї мети у напрямку захисту клімату.

Йдеться передусім про довгі часові проміжки між витратами на сьогоднішні заходи по захисту клімату і можливими позитивними наслідками, сказав Олівер Геден з фонду Науки і Політики (німецький інститут міжнародної політики і безпеки) «Для політики - це нововведення». Діоксид вуглецю в атмосфері є дещо інше ніж озонова діра. Небезпечні для озону фторовуглеводні можуть замінюватися завдяки іншим наявним речовинам, а виробники отримують вигоду. "Зменшення діоксидів вуглецю б’є по економіці, але на карту поставлено все", - каже Геден.

Чи викликають сумніви політиків фрустрацію у науковців? "Я оптимістично налаштований" - розповідає Елмар Кріглер з інституту дослідження наслідків клімату в Потсдамі, який теж працював над доповіддю. Але він додає: "Наступні двадцять років стануть вирішальними".

Те, що Міжурядова група експертів з питань змін клімату має намір запропонувати як шляхи вирішення зменшення викидів CO2, починається передусім в енергетиці. Енергетичний сектор повинен стати зневуглецьованим, отож, значно менше ніж сьогодні виділяти діоксиду вуглецю. Це означає, передусім, зупинення застосування викопних енергій.

Читати також: Газифікація вугілля: чиста енергія майбутнього?

Йдеться також про нові техніки, такі як комбіноване виробництво енергії з біомаси і відкладання діоксиду вуглецю про запас під земну поверхню (Геологічний секвестр вуглеводів CCS). Але існує проблема цього штучного вивільнення від CO2: багато що тільки розробляється, а опір проти ізоляції CO2, принаймні у Німеччині, значний.

"У майбутньому ми приймемо зваженіші рішення. - прогнозує Геден. - Чи приймаємо ми меншу температурну ціль, ніж два градуси, або технології, яких ми власне не хочемо?" Проте, від того як вирішать застосовувати біомасу залежать дебати, як наприклад, чи маємо ми право спалювати продукти харчування для отримання чистої енергії.

Науковці з питань клімату можуть представити на розгляд глобалізацію торгівлею викидами CO2 і встановлення прийнятної ціну за тонну вуглецю діоксиду. Тому що зараз сертифікати на регіональних ринках або роздарюються чи занадто дешево пропонуються навіть у Європі.

Джерело: focus.de

Для КліматІнфо переклала та підготувала Марія Голумбьовська


http://climateinfo.org.ua/content/naigirshi-klimatichni-svini-svitu
Наверх
 

The Administrator.
WWW  
IP записан
 
Administrator
YaBB Administrator
*****
Вне Форума


I love The Earth!

Сообщений: 12570
The Land of HealPlanet
Re: Найгірші кліматичні "свині" світу
Ответ #1 - 20.09.2014 :: 09:23:52
 
Європейська тридцятка брудних електростанцій загрожує кліматичному прогресу


...
Белхатувська електростанція в Польщі — найбільший забрудник довкілля в ЄС


Викиди вуглецю від електростанцій, що працюють на вугіллі, перешкоджають кліматичним ініціативам, попереджають в останньому звіті «Europe’s Dirty 30», опублікованому 29 липня п’ятьма великими європейськими групами захисників довкілля, що представляють мільйони громадян в сотнях менших організацій.

Згідно зі звітом, Німеччина та Великобританія розділяють верхній щабель найбільших забрудників довкілля — на кожну припадає по 9 вугільних електростанцій.

«Німеччина та Великобританія — самопроголошені кліматичні лідери ЄС», — йдеться у звіті. Однак Німеччина використовує для генерації електроенергії більше вугілля, ніж будь-яка інша країна ЄС, а Великобританія займає третє місце після Польщі за споживанням вугілля.

Найбруднішою з 30 електростанцій, що потрапили до списку, є Белхатувська ТЕС у Польщі. Це найбільша в Європі та четверта у світі теплова електростанція, що розташована біля Белхатува у південно-центральній Польщі. Її енергетична потужність становить 5053 МВт. ТЕС виробляє 20 % електроенергії в енергобалансі Польщі.

Цьогорічний звіт «Europe’s Dirty 30» опубліковано за участі Міжнародної мережі дій по клімату (Climate Action Network Europe), німецької організації «Кліматичний альянс» (Climate Alliance Germany), Європейського екологічного бюро (European Environmental Bureau), Альянсу охорони здоров’я та навколишнього середовища (Health and Environment Alliance) та всесвітньої організації збереження природи WWF, яка розпочала цю серію звітів у 2007 році.

«Якщо ЄС серйозно налаштований досягнути своїх кліматичних цілей та захистити здоров’я громадян, він повинен боротися з вугільною залежністю», — висловились представники груп у спільній заяві.

Співавтор звіту Катрін Гутманн, радник з питань вугільної політики у Міжнародній мережі дій по клімату (Climate Action Network Europe), заявила: «Вугільні електростанції — єдине найбільше джерело викидів парникових газів у світі. В ЄС викиди вуглецю від спалення вугілля залишаються на надто високому рівні, як показує список 30 найбрудніших електростанцій Європи. ЄС необхідно вирішити вугільне питання задля досягнення довгострокових цілей у сфері клімату».

Вугільна проблема ЄС, як демонструє звіт, спричинена радше активним використанням наявних вугільних активів, аніж зростанням кількості вугільних електростанцій. Зараз багато європейських вугільних електростанцій працює на повну або майже повну потужність — це пояснюється відносно низькою ціною вугілля у порівнянні з газом.

Це й призвело до збільшення вуглецевих викидів від європейських електростанцій, попри швидке розширення використання відновлюваних джерел енергії та зменшення викидів парникових газів.

Через інтенсивне використання вугілля в деяких найбільш населених країнах — членах ЄС, таких як Німеччина та Великобританія, ЄС може бути неспроможний швидко ліквідувати викиди від спалювання вугілля.

Згідно з кліматичними сценаріями Міжнародної енергетичної агенції (International Energy Agency), до 2035 року частка вугілля в енергогенерації ЄС повинна становити менше 4 %. Для порівняння, в 2011 році вона складала 26 %.

Дарек Урбаняк, радник з питань енергетичної політики у відділі європейської політики WWF, підкреслив: «Політика ЄС у сфері клімату, енергетики та забруднення повітря недостатньо рішуча, щоб перейти від вугілля до відновлюваних джерел енергії та енергозбереження».

«Щоб позбутися вугільної залежності, ЄС потрібно зменшити викиди парникових газів та сприяти ефективному використанню енергії та популяризації відновлюваних джерел», — наголосив Урбаняк.

За його словами, структурна реформа недосконалої Системи торгівлі квотами на викиди (ETS), так само, як впровадження Стандарту на викиди вуглецю в електроенергетичному секторі, є ключовими кроками для запобігання явища вуглецевої пастки в найбруднішій електроенергетичній інфраструктурі.

...

При спалюванні вугілля також виділяються полютанти, що викликають проблеми зі здоров’ям, зокрема астму та рак. ВООЗ нещодавно назвала забруднення повітря головною причиною смертей від раку.

Крістіан Шайбл, старший радник з питань політики промислового виробництва Європейського екологічного бюро (EEB), заявив: «Одержимість Європи вугіллям негативно впливає на здоров’я людей та навколишнє середовище, і їй немає місця в нашому майбутньому стійкої енергетики. Можна запобігти значній кількості викидів, якщо промисловці використають сучасні доступні їм методи замість того, щоб виступати за звільнення від податків».

Всі чотири наступні найбрудніші за рівнем викидів вуглецю електростанції розташовані в Німеччині та працюють на бурому вугіллі.

Номер два і три — електростанції Нойрат та Нідерауссем — належать компанії RWE; номери чотири та п’ять — електростанції Йеншвальде та Боксберг — знаходяться у власності та шведської державної компанії Vattenfall.

Мона Брік, європейський координатор німецького «Кліматичного альянсу» (Climate Alliance Germany), підкреслила: «Якщо Німеччина та ЄС серйозно налаштовані досягнути кліматичних цілей та змінити електроенергетичний сектор, єдиний шлях — припинити використовувати вугілля. Тут нікуди не дінешся. Йдеться про те, що 9 із 30 найбрудніших електростанцій, більшість із яких працюють на бурому вугіллі, знаходяться в Німеччині».

Номер шість у списку брудної тридцятки — електростанція Дракс, Великобританія, яка працює на вугіллі. Однак тут кількість викидів вуглецю наполовину менша, ніж у Белхатувської ТЕС, яка фігурує першою в списку.

Джулія Гушер, старший радник Альянсу охорони здоров’я та навколишнього середовища (HEAL) з питань у вугільному секторі та охорони здоров’я, зазначає: «Кожна з найбільших вугільних електростанцій Європи відповідальна за мільйонні витрати на охорону здоров’я. Величезна кількість брудних сполук, окрім викидів вуглецю, сприяє підвищенню рівня твердих домішок, що загрожує здоров’ю. Крім того, лише 30 електростанцій — «винуватці» 20 % витрат на охорону здоров’я в Європейському електроенергетичному секторі».

Згідно з висновком звіту, ЄС повністю декарбонізує енергетичний сектор у найближчі десятиліття.

«Поступове припинення використання вугілля в Європі буде вигідне усім сторонам, — вважає Гушер, — тому що дозволить забезпечити чисте повітря та уникнути проблем зі здоров’ям, викликаних кліматичними змінами».

Джерело: ens-newswire.com

Для КліматІнфо переклала та підготувала Оля Наконечна
http://climateinfo.org.ua/content/evropeiska-tridtsyatka-brudnikh-elektrostantsi...
Наверх
 

The Administrator.
WWW  
IP записан
 
Переключение на Главную Страницу Страниц: 1
Послать Тему Печать