Добро пожаловать, Гость. Пожалуйста, выберите Вход или Регистрация
Я люблю тебя, Земля!
 
  ГлавнаяСправкаПоискВходРегистрация  
 
Страниц: 1 2 3 
Послать Тему Печать
"Зеленые" технологии (Прочитано 8563 раз)
Administrator
YaBB Administrator
*****
Вне Форума


I love The Earth!

Сообщений: 12474
The Land of HealPlanet
"Зеленые" технологии
05.12.2014 :: 20:33:48
 
Дорога, що «ловить» сонячну енергію


...

Мова йде про велосипедну доріжку у Нідерландах, облаштовану сонячними енергозберігаючими панелями, по якій щодня не менш як 2 тис. велосипедистів прокладають свій шлях із передмістя Амстердаму до його центру. Дорога, протяжністю 70 метрів, була відкрита на початку листопада цього року і є першою дорогою, що виробляє сонячну енергію. Однак цю ідею вже підхопили інженери всього світу.

Вже до 2016 року місцевий уряд планує збільшити дорогу до 100 метрів. Повідомляється, що вартість цього проекту («SolaRoad») становитиме три мільйони євро.

Велосипедна доріжка являє собою шар кристалічних кремнієвих сонячних елементів, який вбудовано в фундамент і покрито міцним шаром загартованого скла. Зверху вона вкрита спеціальним неклейким засобом і є трохи нахиленою таким чином, щоб пил і бруд не накопичувались та не забруднювали сонячні батареї.

Ця амстердамська дорога не виробляє велику кількість енергії. Однак, якщо її продовжити на 100 метрів, то отриманих ресурсів вистачить для живлення трьох приватних будиночків. Таким чином було продемонстровано, що ідея будівництва сонячних доріг може бути використана на практиці.

Нідерланди – передова країна у впровадженні будівництва доріг із вбудованими сонячними елементами. Однак інші країни не пасуть задніх й починають долучатися до наслідування нової технології будівництва. Наглядним прикладом є американські інженери Джулі та Скотт Брусау, які вже побудували за таким зразком покриття власного паркувального майданчика.

«Якщо б усі дороги у Сполучених Штатах були побудовані таким чином, ми б змогли отримати в три рази більше енергії, ніж ми використовуємо сьогодні, а також зменшити викиди шкідливих газів на 75 %»- повідомляє the «Guardians».

Команда дослідницького інституту у Нідерландах, яка працює над розробкою ідеї та має за мету побудувати дорогу протяжністю у 140 кілометрів, наразі займається пошуком однодумців за кордоном. Зараз власники компанії «Solar Roadways» отримали фінансування від Американського Федерального управління автомобільних доріг і плідно працюють над тим, щоб облаштувати сонячними батареями дороги всієї країни. У свою чергу Сен де Віт, науковець дослідницького інституту, стверджує, що близько 20 % доріг у Нідерландах є готовими до такого вдосконалення.



Джерело: ecology.com
Для КліматІнфо переклала та підготувала Оксана Онушко
Редактор: Вікторія Дворак

http://climateinfo.org.ua/content/doroga-sho-lovit-sonyachnu-energiyu
Наверх
« Последняя редакция: 28.02.2015 :: 15:38:58 от Administrator »  

The Administrator.
WWW  
IP записан
 
Administrator
YaBB Administrator
*****
Вне Форума


I love The Earth!

Сообщений: 12474
The Land of HealPlanet
Як голландці добувають електрику з трави
Ответ #1 - 28.02.2015 :: 15:41:54
 
Як голландці добувають електрику з трави


Голландська компанія «Плант-і» («Plant-e») придумала як добувати електроенергію з рослин. Ні, вони не відтворюють шкільний експеримент з лимоном у промислових масштабах. Вони отримують електрику без жодної шкоди для рослин так, щоб їх можна було повторно використовувати.

До прикладу, нещодавно в Амстердамі «Плант-і» запустили проект «Зоряне небо» («Starry Sky»). Завдяки йому три сотні лампочок на узбіччях тепер живляться електрикою від коробок з травою.

У проекті «Зоряне небо» рослини живуть у пластикових коробках, з'єднаних між собою дротами. Там вони здійснюють фотосинтез, тобто переробляють сонячне світло, воду й повітря в цукри та крохмаль. Половину цукру вони використовують для росту, а решту виводять в ґрунт через коріння. У процесі розщеплення цукру виділяються протони й електрони, а збирають їх вже електроди компанії «Плант-і».

...

Окрім «трав'яних» акумуляторів, компанія продає бездротові точки доступу до інтернету, зарядні пристрої для мобільних телефонів і «зелені дахи», які виробляють електрику. Керівники «Плант-і» вірять, що їхня технологія має майбутнє. На їхню думку вона дозволить виробляти електрику в найбідніших регіонах планети.

«Поки що ми отримуємо невелику кількість енергії від рослин. Але це не означає, що вони не можуть виробляти більше. Наші дослідження тільки почались. Якщо я запитаю: «Чи хочете ви ввімкнути ось цю лампочку? Тоді вам знадобиться акр землі з рослинами і найімовірніше ви відмовитесь від таких умов», - говорить Рамараджа Рамасамі (Ramaraja Ramasamy), професор Інженерного інституту штату Джорджія.

Один квадратний метр поверхні з травою виробляє 28 кВт/годин на рік. У Нідерландах один будинок в середньому споживає 3500 кВт/годин на рік. Виходить, що для забезпечення одного голландського будинку електроенергією потрібно 125 м² землі. Обсяги чималенькі, але це принаймні схоже на реальні факти.

Компанія «Плант-і» розробила трубчасту систему електродів. Їх занурюють у воду на рисових полях, в дельтах річок й інших місцях з багатою флорою, щоб вони збирали електрони. Таким чином «Плант-і» й отримуватиме більше енергії.

«Модульні системи (коробки з травою, з'єднані проводами) цікаві, але занадто трудомісткі й вимогливі до ресурсів. У цьому плані система з трубками зручніша - її можна розгорнути у будь-якому вологому місці з рослинами без значної підготовчої роботи. Для подальшого розвитку і великих масштабів вона видається більш перспективною», - говорить Марьйоляйн Хелдер (Marjolein Helder), одна із засновників компанії.

Незважаючи на готові прототипи, трубчастим електродам ще далеко до запуску в масове виробництво. Пробні системи встановлять влітку цього року, проте до випуску промислових зразків необхідно зачекати ще декілька років.

Джерело: thinkgreen.ru

Для КліматІнфо переклала та підготувала Ольга Кузьмин
http://climateinfo.org.ua/content/yak-gollandtsi-dobuvayut-elektriku-z-travi
Наверх
 

The Administrator.
WWW  
IP записан
 
Administrator
YaBB Administrator
*****
Вне Форума


I love The Earth!

Сообщений: 12474
The Land of HealPlanet
Що може очистити повітря на шосе? Водорості!
Ответ #2 - 28.02.2015 :: 15:45:44
 
Що може очистити повітря на шосе? Водорості!


...

Шляхопровід над автомагістраллю – це, напевно, останнє місце, де б ви очікували побачити зелену ферму. Але водорості, як нам відомо, можуть творити справжні дива з повітрям. Оскільки вони дуже люблять сонячне світло та вуглекислий газ, а натомість віддають кисень, то розміщення цього маленького екологічного дива над завантаженою автомагістраллю виявилося найкращим рішенням. Саме так розмірковували в Швейцарії, помістивши над однією зі своїх доріг ферму водоростей.

Спільна французько-голландська дизайнерська фірма в рамках фестивалю «Віллес е Шампс» (Villes et Champs) створила витончено простий спосіб використовувати чудесну силу природи, щоб очистити навколишнє середовище: цю ферму водоростей встановили на невелику ділянку шосе в Женеві. Водорості являють собою різнорідну групу організмів, які генерують енергію за допомогою фотосинтезу. Як й рослини, використовуючи сонячне світло і вуглекислий газ, вони виробляють кисень. А оскільки СО2 є забруднювачем, який виробляється автомобільним двигуном, магістраль з жвавим рухом, насичена шкідливими викидами, є ідеальним місцем для установки такого екологічного очищувача.

...

Схема роботи пристрою досить проста: водорості із задоволенням розростаються, головним чином харчуючись викидами автомобілів, які проходять під фермою, а завершують трапезу сонячним світлом. Біореактор складається з закритої системи прозорих трубок, заповнених водоростями, які підключені до вторинного обладнання: фільтрів, насосів і сонячних батарей. Велика кількість вуглекислого газу і сонячного світла дозволяє водоростям добре рости всередині труб, фільтруючи повітря, після чого їх витягають для різного застосування. За даними «Клауд Коллектів» (Cloud Collective), компанії, яка створила цю систему, «відпрацьований» матеріал може бути використаний для створення біодизелю, екологічно чистої енергії, ліків, косметичних засобів і навіть продуктів харчування.

...

«На металевій конструкції, яка підтримує усе вторинне обладнання, можна також встановити вказівні знаки для швидкого переходу дороги і детальне роз'яснення для пішоходів і велосипедистів.

Функціонування та розміщення такого біореактора пропонує цікаві перспективи: виробництво продуктів харчування в міському середовищі, збереження зелених насаджень і зеленої інфраструктури» – пишуть дизайнери на своєму сайті.

...

Що ж до вибору місця, то компанія прокоментувала це так: «цей майданчик з шляхопроводом над маленьким шосе виглядає досить жорстким і зовсім не гармонує з типовим садом. Але ми зосередилися на характері автомагістралі, і спробували показати, що навіть ці місця: автодороги і невідомі нам водії автомобілів – можуть відігравати важливу роль у виробництві продуктів харчування та біомаси». Це невеликий проект, проте він відмінно демонструє, як легко можна зберегти природну красу у міському середовищі. Збільшення масштабів споруди потребує невеликих зусиль - отож його можна встановлювати на великих територіях.


Джерело: facepla.net

Для КліматІнфо переклала та підготувала Вероніка Казіна
http://www.climateinfo.org.ua/content/sho-mozhe-ochistiti-povitrya-na-shose-vodo...
Наверх
 

The Administrator.
WWW  
IP записан
 
Administrator
YaBB Administrator
*****
Вне Форума


I love The Earth!

Сообщений: 12474
The Land of HealPlanet
Re: "Зеленые" технологии
Ответ #3 - 14.03.2015 :: 19:57:26
 
Підприємець змінює життя в Уганді, перетворюючи сміття у паливо


...

Успішний підприємець Санга Мойсей (Sanga Moses) вирішує соціальні проблеми та проблему дефорестації кухонними брикетами. Наразі Санга Мойсей є одним з перспективних дослідників National Geographic's 2014, цим титулом нагороджують провидців завтрашнього дня – тих, хто робить відкриття, зміни та надихає людей піклуватись про планету.



Санга Мойсей зростав босоніж у маленькому угандійському селі, де будівлі із солом’яними покрівлями та браком електрики. Тим не менше, він став першим зі свого роду, хто закінчив коледж та отримав роботу у банку в м. Кампала.

Повертаючись додому після візиту столиці Уганди у 2009 році, він зустрів 12-річну сестру на дорозі. «Вона стояла там і плакала, з важким оберемком деревини на голові», - згадує Мойсей. «Вона була засмучена, бо як і більшість сільських дівчат, пропускала школу кілька днів щотижня, шукаючи дерево для палива».

«Моя сестра…втрачала єдину можливість зробити своє життя кращим – власну освіту».

Це була не єдина зміна, яку Мойсей помітив у своєму рідному місті. «Коли я був молодий, наш дім оточували національні ліси», - каже він. «Зараз усіх цих дерев вже немає, і діти змушені йти все далі й далі, щоб зібрати деревину».

У пошуках вирішення проблем, що виникли через спалювання деревини, Мойсей залишив свою роботу та почав вивчати все, що міг про відновлювальні джерела. Зрештою він наштовхнувся на практику перетворення органічних відходів на паливо, що ставала все популярнішою.

«Я виглянув у своє вікно та побачив величезну купу сміття від цукрового очерету», - сказав він. «Уганда в першу чергу сільськогосподарська країна, але усі забувають про фермерські відходи».

Так Мойсей і почав працювати зі студентами-інженерами над проектуванням пічок та брикетними машинами.

4 роки потому, 2 500 фермерів використовували його печі для переробки відходів – кавового лушпиння та відходів з цукрового очерету та рису – на вугілля. Компанія, яку заснував Мойсей під назвою "Eco-Fuel Africa" (у пер. з англ - "Екопаливо Африки"), купує вугілля та перетворює його у брикети для приготування їжі, які горять чистіше та коштують менше, ніж деревина.

Компанія відвозить такі брикети на ринок, забезпечуючи паливом більше, ніж 19 000 угандійських сімей.

«Спалення деревини не лише знищує дерева Уганди», - говорить Мойсей, - «але також впливає на здоров’я та освітні можливості найбідніших людей. Ми даємо їм альтернативу».

Спалення деревини завдає шкоди

Проблеми, яких зазнала сім’я Мойсея та його рідне місто, через спалення деревини, можна спостерігати по всій території Африки на південь від Сахари. Вісім з десяти людей у регіоні залежать від деревини, що необхідна для того, аби приготувати чи обігріти їхні будинки. Чим більше лісів знищується, щоб забезпечити ці потреби – в Уганді 70% захищених лісів знищено – тим більше миль доводиться ходити сім’ям щодня для того, щоб купити все більш дефіцитну та дорогу деревину.

Сім’ї у країнах, що розвиваються, витрачають до 40% свого доходу на паливо для приготування їжі. Окрім того, що дітям залишається менше часу на освіту, це значить також, що бідні фермери в меншій мірі здатні дозволити собі добрива, в результаті чого страждають урожаї та зростає недоїдання.

Спалювання дерев чимало коштує людському здоров’ю, продукуючи задимлене повітря в приміщеннях, що призводить до респіраторних захворювань, які щороку вбивають більше жінок та дітей, ніж ВІЛ/СНІД.

Зелене вугілля чистого спалювання від Мойсея зменшує забруднення повітря в помешканні і вже заощадило більше, ніж 3 мільйони доларів витрат, пов’язаних з енергетикою для Уганди. «Сім’ї використовують ці гроші, щоб оплатити навчання у школах для своїх дітей, дозволити собі триразове харчування та фінансування нових прибуткових проектів», - говорить Мойсей.

Насправді, фермери, які працюють з "Eco-Fuel Africa" втричі збільшили свої прибутки, продаючи вугілля з печей. Необроблені залишки вугілля використовують як добрива, які можуть збільшити врожаї більш, ніж на 50 відсотків та створити надлишок сільськогосподарських культур для продажу на ринку.

...
Фотограф: Кет Кін Хог (Kat Keene Hogue), National Geographic Creative.

Група Мойсея також бореться з дефорестацією, вкладаючи дохід у вирощення 12 тис. нових дерев і співпрацюючи з місцевими школами, для того, щоб зробити відновлення лісів частиною екологічної освіти.

«Сьогодні молоді люди, випускники коледжів, приходять до нас та говорять: «Мені неважливо, скільки ви заплатите мені. Я хочу приєднатись до вас тому, що я сильно вірю в те, що ви робите» - розповідає Мойсей.

"Eco-Fuel Africa" також шукає працівників серед угандійських вдів та матерів-одиначок, яким часто приходиться виживати після смерті чоловіків від ВІЛ/СНІДу.

«Вони цінують можливість стати операторами машин та роздрібними торговцями», - каже Мойсей, - «вкладаючи неймовірну прихильність, відданість справі та працелюбство в наш проект».

«Не раз, відвідуючи селища», - він продовжує розповідати, - «жінка брала мою руку та казала: «Шість місяців тому я ледь прогодовувала свою сім’ю. Зараз я маю змогу віддати свою доньку до школи та придбати сонячну панель та мобільний телефон».

"Eco-Fuel Africa" викликала інтерес у Руанди, Кенії та Замбії, але Мойсей хоче «зробити бізнес-модель правильною, і тоді вже її поширювати серед нових країн».

Фінансування від National Geographic нещодавно допомогло організації розробити машину, що робить брикети та може працювати без використання електрики, тож вона може працювати у віддалених сільських районах.

«Зараз ми можемо розвивати мікро-франшизи у селах, що знаходяться далеко від електромережі», - говорить Мойсей. «Ми вибираємо підприємців, забезпечуємо навчанням і підтримкою та постачаємо технології на кредитній основі, отож вони можуть розпочати стійкий бізнес, створити робочі місця та задовольнити місцеві енергетичні потреби. І водночас з цим постійно турбуючись про поліпшення здоров’я угандійців та зберігаючи їхні ліси».

Джерело: news.nationalgeographic.com

Для КліматІнфо переклала та підготувала Віола Нгуєн
http://climateinfo.org.ua/content/pidpriemets-zminyue-zhittya-v-ugandi-peretvory...
Наверх
 

The Administrator.
WWW  
IP записан
 
Administrator
YaBB Administrator
*****
Вне Форума


I love The Earth!

Сообщений: 12474
The Land of HealPlanet
Re: "Зеленые" технологии
Ответ #4 - 08.04.2015 :: 16:58:19
 
11 екологічних ініціатив світових мегаполісів


«Зелене» таксі, знижки на продукти в обмін на екологічну поведінку, енергія зі сміття та інші цікаві ініціативи найбільших міст світу.

...

Осло: інтелектуальні ліхтарі та енергія зі сміття

Більше десяти тисяч ліхтарів на вулицях норвезької столиці об’єднані в систему, що керується за допомогою центрального комп’ютера, який враховує погодні умови та потреби клієнтів сусідніх магазинів та кафе. Старі освітлювальні пристрої в системі замінили на високоефективні натрієві лампи високого тиску.

Яскравість конкретного ліхтаря за необхідністю можна регулювати. Такі ліхтарі простіші в обслуговуванні, а система дозволяє заздалегідь дізнатися, коли пристрій потрібно замінити. Таким чином, в Осло зменшується енергоспоживання та викиди парникових газів.

Окрім розумного освітлення, діє програма «Енергія зі сміття». Вона дозволяє отримувати енергію для опалення з понад 70% сміття при переробці. Так, на смітниках заборонено розміщати біорозкладні відходи.

Їх відправляють на біогазовий завод, де перетворюються на паливо для місцевих автобусів. Метан, утворений на полігонах сміття, надходить трубопроводом на сміттєспалювальні заводи, де він використовується як додаткове пальне.


...

Нью-Йорк: пінопласт під забороною

Нью-Йорк став одним із найбільших міст США, в якому введена офіційна заборона на упаковку з пінопласту. З 1 липня 2015 року склянки, келихи, тарілки, харчові контейнери та гранули, які використовуються для пакування речей при транспортуванні, зникнуть із ресторанів, магазинів та підприємств міста.

Про це заявив мер мегаполісу Білл де Блазіо після оприлюднення Департаментом гігієни інформації про те, що пінопласт не підлягає переробці. Вторинного ринку для використання тари з пінопласту також не існує, а на її розклад піде сотні років.

Кожного року в Нью-Йорку до смітників потрапляє близько 30 тисяч тон пінопласту. Заборона на такого роду упаковку уже діє в Сан-Франциско, Сієтлі та Портленді.


...

Гаага: еко-таксі та розумна система опалення будівель

В одному із найбільших міст Нідерландів з’явився парк «зелених» таксі, який містить тільки електромобілі. Пасажири можуть зупинити вільний електромобіль на вулиці міста або зробити замовлення по телефону. На «зеленому» таксі можна не тільки здійснювати подорожі містом, але й замовити туристичну подорож по Гаазі.

Наприклад, для того, щоб відвідати будівлю міської адміністрації, де протягом усього року підтримується комфортна температура завдяки системі опалення та кондиціювання за допомогою підземних вод. Труби розташовані по всьому периметру Сіті-Холу, що дозволяє прогрівати приміщення взимку та охолоджувати його влітку.


...

Токіо: ефективний водопровід та підземна парковка велосипедів

У столиці Японії функціонує одна із найефективніших систем водопостачання та водовідведення у світі. В її основі – найсучасніші методи контролю витоку, система інтелектуальної діагностики стану водопроводу та швидкісний ремонт за принципом усунення проблеми в той самий день. У результаті кількість води, яка безповоротно зникала в місті, зменшилась удвічі.

Також у місті діє підземна антисейсмічна парковка для велосипедів. Система Eco-Cycle Underground Park керується всього однією кнопкою, власник набирає код та паркує велосипед всього за вісім секунд.

Такий спосіб зберігання дозволяє звільнити велосипедні стоянки та вулиці, а також захистити велосипеди під крадіжки. Ширина такої стоянки усього 7 метрів, але цього достатньо для розміщення приблизно 200 велосипедів.


...

Париж: футуристичний план озеленення та сонячні батареї на Ейфелевій вежі

Проект щодо озеленення столиці Франції Smart City розробив бельгійський архітектор Вінсент Каллебо в рамках плану Climate Energy. Вже до 2050 року Париж може стати екологічно безпечним для жителів. Але поки ілюстрації архітектора нагадують скоріш картини із науково-фантастичного фільму.

Проте Каллебо впевнений, що реалізувати проект можна без естетичних втрат для зовнішнього вигляду Парижа. У проекті заявлено використання технологій очищення дощової води, виробництва світла, пасивного охолодження та опалення, генерації сонячної енергії, розміщення вертикальних садів із живих рослин.

Поки масштабний проект перебуває на обговоренні, на оглядовому майданчику Ейфелевої вежі вже встановлені відновлювальні джерела енергії – декілька невеликих вітряних генераторів. Найближчим часом тут з’являться чотири батареї, в системі каналізації буде використовуватися дощова вода, а для освітлення вежі встановлять світлодіодні лампи.

Таким чином, автори проекту реконструкції – архітектурна студія Моатті-Рів’єра – планують не лише наблизити вежу до сучасних реалій, але й зменшити її «вуглецевий слід».


...

Лондон: енергія пішохідних доріжок

У Лондоні занедбані лінії метрополітену переобладнають в підземні доріжки для велосипедистів та пішоходів. Проект, який був запропонований компанією Gensler, убезпечить дорожній рух та знизить кількість заторів. Крім того, розробники проекту планують використовувати кінетичну енергію пішоходів – доріжки будуть покриті спеціальним матеріалом, який акумулює енергію кроків.


...

Гонконг: знижки за екологічно чисте пальне

Уряд країни запропонував морським суднам, які використовують порт Гонконгу, перейти на екологічно чисте пальне. Натомість вони отримають 50% знижки зборів за портове обладнання та зменшення маякових зборів. У Гонконзі давно реалізується масштабна екологічна політика, яка передусім направлена на покращення якості повітря.

Зниження викидів від морських суден вважається одним із найважливіших пунктів екологічної програми. Крім того, в Гонконзі заборонені автомобілі з високим рівнем шкідливих викидів, а для їх заміни держава запропонувала автовласникам спеціальні субсидії.


...

Сінгапур: екологічна забудова в лізинг

Влада Сінгапуру запустила перший адміністративний проект з екологічної житлової забудови – місто Пунгол. Будівлі захищені від надлишкового тропічного світла завдяки білому кольору, правильному орієнтиру до сонця та «зеленим» дахам.

Дренажні системи збирають дощову воду та використовують її для побутових потреб, а сонячна енергія застосовується для роботи ліфтів, гідронасосів та освітлення.

Влада країни підтримує «зелених» забудовників та надає субсидії проектам на старті. Це дозволяє, наприклад, брати сонячні панелі в лізинг та повертати інвестиції за рахунок продажів енергії споживачам.


...

Куритиба: сміття в обмін на їжу

Населення цього бразильського міста досягло 2,7 мільйонів людей тоді, коли більша частина проживала в нетрях та не мала найменшого уявлення про те, що таке переробка відходів. Не дивно, що сміття стало великою проблемою для мегаполісу, сміттєвози не могли навіть під’їхати до нетрів.

Тоді мер міста запропонував унікальне рішення: по кордонах бідних районів були розташовані сміттєві баки з наліпками «скло», «пластик», «папір» і т. п., для тих, хто не вміє читати, були наліплені малюнки.

Кожному, хто приносив мішок сміття, видавався талон, який можна було обміняти на квиток на транспорт, пакет фруктів або овочів, під час свят – на частування. Невдовзі тисячі людей прибрали місто від сміття, навчилися відрізняти види пластику, а шкільна програма зі збору сміття дозволила забезпечити приладдям учнів із найбідніших сімей.

Сьогодні 90% мешканців щодня здають на переробку дві третини своїх відходів, усі джерела забруднення були виведені за межі Куритиби, а міжнародні видання неодноразово визнавали місто найкращим місцем для проживання у Бразилії.


...

Ванкувер: енергія води та кодекс зеленого будівництва

Ванкувер – світовий лідер використання водної енергії: 90% споживання припадає на гідроелектроенергію. Крім того, в місті набувають популярності вітряна, сонячна енергії, а також енергія хвиль.

Завдяки цим та іншим факторам Ванкувер на сьогодні має найнижчий показник шкідливих викидів на одиницю населення серед інших мегаполісів світу. У 2011 році адміністрація міста поставила перед собою амбіційну мету – до 2020 року перетворити Ванкувер в “найзеленіше” місто світу.

Відтоді у місті було висаджено близько 13 000 дерев, в планах висадження ще 150 000. Адміністрація міста ухвалила суворий кодекс зеленого будівництва, згідно з яким усі нові будівельні проекти повинні бути екологічно чистими.


...

Копенгаген: політика зелених дахів

Копенгаген готовий посперечатися з Ванкувером за звання найчистішого міста у світі: до 2025 року адміністрація міста планує перетворити його на перший мегаполіс з нульовим викидом вуглецю.

Тут ухвалено закон про «політику зелених дахів», згідно з яким дизайн усіх нових будівель повинен включати певний рівень озеленення.

Більше третини мешканців Копенгагену користуються велосипедами замість звичайного транспорту, що не дивує, адже в місті побудовано 400 км велосипедних доріжок. Крім того, в данській столиці насаджені так звані «кишенькові парки», завдяки яким майже усі жителі щодня ходять пішки або проїжджають на велосипеді через зелену зону.

Читати також: 10 «зелених» міст світу

Джерело: recyclemag.ru

Для КліматІнфо переклала та підготувала Галя Гриценко

http://climateinfo.org.ua/content/11-ekologichnikh-initsiativ-svitovikh-megapoli...
Наверх
 

The Administrator.
WWW  
IP записан
 
Administrator
YaBB Administrator
*****
Вне Форума


I love The Earth!

Сообщений: 12474
The Land of HealPlanet
Re: "Зеленые" технологии
Ответ #5 - 25.04.2015 :: 12:54:15
 
Еко-острів Канкун очищуватиме океан й генеруватиме відновлювану енергію


...

Річард Морета Кастільйо намалював проект величезної плавучої платформи, що ознаменує п’ятдесяту річницю початку розбудови острова Канкун, що на півдні Мексики. За планом, облаштування острова мають завершити до 2020 року. Еко-комплекс міститиме всі об’єкти класу «люкс», як от ресторан під водою та торговий центр, але переоцінити важливість цього еко-проекту важко.

Уся поверхня платформи буде покрита сонячними панелями, які вироблятимуть енергію для потреб туристичної інфраструктури та адміністративних запитів. Вертикальні повітряні турбіни і підводні припливно-відпливні колектори продукуватимуть достатню кількість енергії для задоволення потреб споруди. Апарати для збору дощової води дозволять не тільки багаторазово використовувати воду, а й разом із невеликим апаратом для опріснення води зроблять цей комплекс мега-ефективним.

...

Найцікавіше, що проект Великого Канкану передбачає залишити без роботи системи вуглецевих викидів в атмосферу. Ця платформа буде першою у світі, що не має на меті використовувати природні ресурси. Навпаки, планується фільтрування гідрокарбонатів та інших забруднювачів із води; жителі океану відчуватимуть себе добре у природній, чистій екосистемі, а туристи зможуть насолодитися чистим побережжям.

...


Джерело: inhabitat.com

Для КліматІнфо переклав та підготував Богдан Фещак
http://climateinfo.org.ua/content/eko-ostriv-kankun-ochishuvatime-okean-i-generu...
Наверх
 

The Administrator.
WWW  
IP записан
 
Administrator
YaBB Administrator
*****
Вне Форума


I love The Earth!

Сообщений: 12474
The Land of HealPlanet
Re: "Зеленые" технологии
Ответ #6 - 25.04.2015 :: 14:53:41
 
В Детройтском зоопарке навоз превратят в энергию


...
Фото: http://www.ahealthiermichigan.org

В Детройтском зоопарке будут превращать отходы жизнедеятельности животных в электроэнергию, сообщает Associated Press.

Строительство установки, использующей процесс метанового брожения, планируется начать весной этого года.

Сообщается, что 400 тонн навоза, переработанного в богатый метаном газ, помогут сократить расходы на энергию на $70–80 тыс в год.

Кроме того, система будет преобразовывать навоз в компост, который будет использоваться для улучшения почвы в местах обитания животных, садах и общественных пространствах.

http://ecoportal.su/news.php?id=82708
Наверх
 

The Administrator.
WWW  
IP записан
 
Administrator
YaBB Administrator
*****
Вне Форума


I love The Earth!

Сообщений: 12474
The Land of HealPlanet
Re: "Зеленые" технологии
Ответ #7 - 27.04.2015 :: 17:22:08
 
Коста-Рика вже 100 днів використовує лише 100% відновлювані джерела енергії


...

Вже близько 100 днів Коста-Рика забезпечує себе електрикою, використовуючи лише поновлювані джерела енергії. Іншими словами, ця латиноамериканська країна взагалі не використовувала паливо в 2015 році.

Минулого тижня Інститут Електрики Коста-Рики (ICE) повідомив, що у зв'язку з сильними зливами, які збільшили потужність гідроелектростанцій, протягом перших 75 днів року 100% електроенергії країни надійшло з відновлюваних джерел.

Крім того, енергетиці країни допомогли – вітер, сонце, біомаса і геотермальна енергія.

Коста-Рика є однією з найкраще розвинених країн Латинської Америки. У щорічному рейтингу рівня життя вона піднялася на вищу сходинку, ніж деякі держави Європейського Союзу.

Країна також може пишатися чітким "зеленим" напрямком в енергетичній політиці.

У 2009 році Коста-Рика поставила за мету стати вуглецево-нейтральною державою до 2021 року. Нині вона вже отримує близько 88% електроенергії з поновлюваних джерел.

Тропічний клімат, велика кількість опадів, гірські райони і малочисельне населення надають незаперечну перевагу у використанні альтернативних джерел.

Завдяки використанню поновлюваних джерел енергії, вартість електрики зменшилась на 12%. ICE вважає, що в наступному кварталі цього року ціни і далі падатимуть.

Проте, висока залежність від гідроелектроенергії, яка становить 68% її забезпечення, робить Коста-Рику вразливою до зміни клімату. Будь-яка зміна кількості опадів може спричинити зменшення поставок енергії.

Крім гідроелектростанцій, 15% потреб в електроенергії отримується з геотермальних станцій, решта 5% – поставляється вітровими електростанціями. Також в енергетичну суміш країни входять енергія сонця і біомаса.

Джерело: tcktcktck.org

Для КліматІнфо переклав Сергій Бровченко
http://climateinfo.org.ua/content/kosta-rika-vzhe-100-dniv-vikoristovue-lishe-10...
Наверх
 

The Administrator.
WWW  
IP записан
 
Administrator
YaBB Administrator
*****
Вне Форума


I love The Earth!

Сообщений: 12474
The Land of HealPlanet
Re: "Зеленые" технологии
Ответ #8 - 06.07.2015 :: 11:13:46
 
Екокапсула обіцяє незалежне мікрожиття поза мережею


...

Архітектори з Братислави трохи відхилили завісу і поділилися інформацією про свій винахід Екокапсули: мікробудинок, що працює поза центральною енергомережею та обіцяє напрочуд стійкі технології, включаючи сонячну енергію, збір дощової води і фільтрацію, а також енергію вітру. Компанія Nice Architects презентує прототип цього місяця і планує зробити його доступним для продажу вже цього року.

Мікробудинок об’єднує «енергоефективну форму, компактний об’єм і автономні можливості з розкішною теплою постіллю, питною водою та гарячою їжею».

Дизайнери стверджують, що будинок «обладнаний усіма життєво необхідними речами для комфортного довготривалого перебування поза звичною цивілізацією без потреби в зовнішньому джерелі енергії».

...

Екокапсула, що формою нагадує яйце, має розміри 446,8 х 240,7 х 248,7 см і містить загальну корисну площу підлоги 8 кв. м. Мікробудинок можна легко транспортувати як причіп. За словами компанії, він також може слугувати просто як окремий крихітний будинок, додаткова спальня, кабінет, або навіть як точка зарядки для електромобіля.

...

Затишний інтер’єр включає в себе туалет з душем, міні-кухню, робоче місце і обідню зону, розкладне ліжко, а також внутрішні та зовнішні ніші для зберігання речей. Потрапити в «будинок» можна крізь одні-єдині двері, також є два вікна, що відкриваються.

Архітектори обіцяють разючий набір стійких технологій: масив сонячних панелей із площею 2,6 кв. м, розташований на даху, інтегровану систему батарей, тихий вітряк (750 Вт), установлений на висувній штанзі. У ванній кімнаті є туалет з компостним баком, душ, а система збору дощової води та фільтрації дозволяє отримувати питну воду.

...

Проте компанія поки не повідомляє, як ця споруда буде працювати, й обіцяє в майбутньому оголосити всі деталі. Серед переваг свого «маленького будинку» архітектори виділяють:

    Можливість довготривалого перебування поза мережею;
    Цивілізація в пустельній місцевості;
    Джерело стійкої енергії;
    Низьке енергоспоживання;
    Легке транспортування по всьому світу;
    Не потребує допоміжної інфраструктури.

...

Яким би чудовим не був винахід, нічого не працюватиме без додаткової інфраструктури: цистерни для відходів мають бути очищені, газові балони для приготування їжі — заповнені. Догляд за таким «будинком» – справа нелегка. Але виглядає досить-таки непогано!

Джерело: facepla.net

Для КліматІнфо переклала та підготувала Оксана Плахотна
http://climateinfo.org.ua/content/ekokapsula-obitsyae-nezalezhne-mikrozhittya-po...
Наверх
 

The Administrator.
WWW  
IP записан
 
Administrator
YaBB Administrator
*****
Вне Форума


I love The Earth!

Сообщений: 12474
The Land of HealPlanet
Стару вугільну шахту перетворили на новий усесвіт з рослин та каміння
Ответ #9 - 12.08.2015 :: 15:24:16
 
Стару вугільну шахту перетворили на новий усесвіт з рослин та каміння


...

Чи можна знайти краще застосування старої вугільної шахти, ніж перетворити її на новий усесвіт? Саме це герцог Баклю (Duke of Buccleuch) та архітектор Чарльз Дженкс (Charles Jencks) зробили із занедбаною вугільною шахтою в Лоутер Хіллз, Шотландія.

Місцеві жителі звернулися до герцога з проханням знайти застосування 22 гектарам землі, що більше не використовувалися і були як полуда. Більше того, селяни вимагали не лише практичного застосування цієї землі, але й відновлення робочих місць, утрачених унаслідок закриття вугільної шахти. Як результат, було створено Crawick Multiverse. Усесвіт, який складається виключно з каміння, землі та рослин.

...

За описом журналу The New Scientist, територія на перший погляд виглядає як система земляних насипів: «Домінують два кургани і два кам’яні кола», — але, дивлячись на карту, можна побачити, що кургани зображують галактики Андромеда та Чумацький Шлях. Також є третє похиле коло надскупчення галактик, а четверте коло — мультивсесвіт, частиною якого є наш власний всесвіт. Усе це поєднано стежками, які кружляють і звиваються навколо різних «галактичних» курганів, і лише потім впадають у чорну діру.

...

...
Третє похиле коло надскупчення галактик і коло, у якому знаходиться мультивсесвіт, до якого належить і наш усесвіт

Інші небесні світила розкидані по території у вигляді ліній зі зчеплених гірських порід і зображують падіння комети та групу мегалітів, розташованих на хребті, який вказує на Полярну зірку. Кільце із порід закручується по спіралі, моделюючи мультивсесвіт із 100 валунів. Кожен з них — це окремий всесвіт і, відповідно, має різні закони фізики. Кожен з них — це окремий всесвіт і, відповідно, має різні закони фізики. Одні - з сильними гравітаційними полями і мають форму двоопуклої лінзи, інші - добре збалансовані, з тонкого каналу розкриваються у широку вазоподібну форму.

...

Крім того, недалеко у Дамфрісі розташований Сад космічної спекуляції, який за розмірами займає половину території Crawick Multiverse, і наповнений творами мистецтва, орнаментами та садовими витворами, що прославляють ідеї сучасної науки. Наприклад, Дженкс створив город, який досліджує структуру ДНК та крутий водоспад, що показує історію всесвіту. Кожен рівень цього водоспаду відтворює розвиток від великого вибуху до початку зародження життя на Землі. І поки дехто сумнівається, що цей великий мультивсесвіт буде популярним серед туристів, Чарльз Дженкс запевняє, що головне побудувати, а відвідувачі будуть.

...

...

...

Архітектор Дженкс створив додаткові потойбічні ландшафти, такі як Спіралі Часу в Мілані та Нортумберлендія (на фото) у Ньюкаслі, Великобританія.

...

«Одного разу ви усвідомите, що краєвид багатозначний, кожен читає його по своєму, — додає архітектор. — Ви отримаєте від нього більше, ніж я вклав».

Джерело: inhabitat.com
Для КліматІнфо переклала та підготувала Валентина Ставнича

http://climateinfo.org.ua/content/staru-vugilnu-shakhtu-peretvorili-na-novii-use...
Наверх
 

The Administrator.
WWW  
IP записан
 
Страниц: 1 2 3 
Послать Тему Печать