Добро пожаловать, Гость. Пожалуйста, выберите Вход или Регистрация
Я люблю тебя, Земля!
 
  ГлавнаяСправкаПоискВходРегистрация  
 
Переключение на Главную Страницу Страниц: 1
Послать Тему Печать
Тобі байдуже до зміни клімату? А як щодо здоров'я дітей? (Прочитано 1157 раз)
Administrator
YaBB Administrator
*****
Вне Форума


I love The Earth!

Сообщений: 12570
The Land of HealPlanet
Тобі байдуже до зміни клімату? А як щодо здоров'я дітей?
28.07.2015 :: 12:47:07
 
Тобі байдуже до зміни клімату? А як щодо здоров'я дітей?


Як стверджується в новій доповіді організації "Лікарі за охорону навколишнього середовища Австралія" (Doctors for the Environment Australia), діти більш уразливі до глобального потепління, ніж дорослі, з чотирьох конкретних причин.

Зміна клімату – не просто актуальна екологічна проблема; вона руйнівним чином впливає на здоров’я.

В останньому звіті "Лікарі за охорону навколишнього середовища Австралія" (DEA) стверджується, що діти більш уразливі до глобального потепління, ніж дорослі, з чотирьох конкретних причин: їх поведінка наражає на ризики, їхні тіла реагують інакше, вони залежні від інших і можуть протягом усього життя страждати від потенційної шкоди.

Лікарі занепокоєні тим, що австралійські діти вже відчувають наслідки для здоров’я від підвищення температури і все більш частих і серйозних посух, повеней, лісових пожеж і сильної спеки в результаті зміни клімату. Медики також хвилюються через підвищення температури, що спричиняє розповсюдження захворювань від комарів, як, наприклад, тропічна пропасниця, на південні райони, впливає на рівень забруднення повітря і поширює алергенний пилок, який збільшує відсоток хворих на сінну лихоманку та астму.

Нещодавнє дослідження, проведене в Брісбені та Вестмідській дитячої лікарні в Сіднеї, продемонструвало, що підвищення температури збільшило рівень відвідувань дитячих відділень швидкої допомоги через гарячку, гастроентерит та астму.

Діти уразливі до хвороб, пов’язаних зі спекою, тому що багато часу проводять надворі, споживають недостатню кількість води і неспроможні контролювати навколишнє середовище, через те, що вони мають меншу масу по відношенню до поверхні тіла і більшу потребу у воді на одиницю ваги, а також через їхні незрілі імунні системи, які спричиняють схильність дітей до інфекцій, таких як гастроентерит.

Дитячий розум, що знаходиться в постійному розвитку, поряд із залежністю від їхніх батьків, також робить їх більш схильними до емоційної травми та негативних наслідків для когнітивної системи від спостереження екстремальних погодних явищ, наприклад, лісових пожеж та повеней. Обстеження дітей через 6 місяців після лісової пожежі в Канберрі 2003 року показало набагато вищий рівень поведінкових та емоційних проблем, а майже в половини з них виявили симптоми посттравматичного стресового розладу.

Але що турбує лікарів найбільше – це майбутній вплив на здоров’я від потепління на чотири градуси в цьому столітті, якщо нам не вдасться терміново зменшити викиди. Збільшення температури загрожуватиме основним засадам дитячого здоров’я – чистій воді, забезпеченості продуктами харчування, соціальній та економічній стабільності.

...

У той час як 88% тягаря хвороб внаслідок зміни клімату відчувають діти країн, що розвиваються, причиною однозначно є заможні країни, що дають високий рівень викидів парникових газів. У нас є моральний обов’язок допомагати дітям всього світу на додачу до особистої зацікавленісті у збереженні геополітичної стабільності.

У подальшому існуючі нерівності в суспільстві будуть рости, оскільки ті, хто вже обездолені, найменш здатні впоратися з цим. Діти аборигенів та народів островів Торресового проливу вже страждають від нестачі здорової їжі та належної інфраструктури і знаходяться в групі підвищеного ризику.

У кінцевому рахунку, зміна клімату являє собою серйозну несправедливість між поколіннями - якщо ми нічого не зробимо, це буде масштабним грабунком у майбутніх поколіннях. Лікарі закликають уряди діяти як в напрямку полегшення, так і планування адаптації.

Зміна клімату є хорошим прикладом того, що "профілактика краще, ніж лікування". Щоб уникнути потепління більш ніж на два градуси в цьому столітті (узгоджений між країнами «безпечний» рівень), австралійці повинні значно скоротити викиди вже в цьому десятилітті і продовжувати так і надалі. Поточна двопартійна мета 5-тивідсоткового скорочення до рівня 2000 року в 2020 році жахливо неадекватна, а плани помітно збільшити експорт вугілля безвідповідальні – жоден з органів австралійської влади не виконує своїх обов'язків по захисту громадян.

На жаль, зміна клімату стала жертвою корисливих інтересів і політики в Австралії. Насправді те, що повідомляють "Лікарі за охорону навколишнього середовища Австралія", настільки політично заангажовано, що їх вважають хоробрими через згадування цього у доповіді. Вони борються, щоб залучити засоби масової інформації задля дискутування того, що повинно бути найбільш обговорюваною проблемою нашого часу. Інші країни наразі діють в напрямку зменшення викидів, Австралія ж відстає і піддається міжнародній критиці.

Австралійці повинні адаптуватися і підготувати свою систему охорони здоров'я для впливу від неминучої зміни клімату. Відомо, що інфраструктура намагається впоратися зі зростанням екстремальних погодних явищ. Наприклад, попри підраховані 374 випадки смерті через спеку від пожежі в Чорну суботу 2009 року, викривальний відгук генерального аудитора минулого року показав, що жителі штату Вікторія все ще отримували неоднорідні повідомлення про запобігання хворобам, пов’язаним зі спекою, і те, що принаймні чотири лікарні втратили джерело живлення під час спеки в січні 2014 року. Генеральний аудитор сказав: «Плани приватних агентств щодо аномальної спеки не були перевірені мандатною комісією, їх якість мінлива, і не було достатньої ясності в питанні щодо основних причин активації цих планів».

Загалом, зобов’язання по зміні клімату повинні бути виконані на основі медицини, так само як лікарі домоглися цього раніше із тютюном та азбестом. Австралійцям потрібна краща база даних щодо впливу зміни клімату на здоров’я та інші наслідки, яка знаходилася б в головному центрі Співтовариства відділу здоров’я із супутниковими одиницями в кожному штаті, щоб ініціювати, впровадити і контролювати національну стратегію щодо впливу зміни клімату на здоров’я.

Метою Лікарів навколишнього середовища Австралії, організації медиків з охорони здоров’я, які підвищують обізнаність людей про зв'язок між здоров'ям і навколишнім середовищем, було - шляхом розповсюдження доповіді про вплив зміни клімату на здоров’я дітей - вплинути на уряд Австралії на світових кліматичних переговорах в Парижі цього року з питання зобов’язань щодо зменшення викидів. Австралійська медична асоціація призначила робочу групу з цього питання, а Королівський австралійський коледж лікарів нещодавно проголосував за відмову від викопних видів палива. Сподіваємося, що доповідь, яка переконливо вказує на головну проблему для майбутнього здоров'я і благополуччя наших дітей, вплине й на можновладців та суспільство в цілому і підштовхне їх до змін.

Потрібно, щоб батьки, бабусі і дідусі почали вимагати більшого від влади для захисту своїх дітей і онуків.

Джерело: theguardian.com

Для КліматІнфо переклала та підготувала Олександра Войтенко
http://climateinfo.org.ua/content/tobi-baiduzhe-do-zmini-klimatu-yak-shodo-zdoro...
Наверх
 

The Administrator.
WWW  
IP записан
 
Administrator
YaBB Administrator
*****
Вне Форума


I love The Earth!

Сообщений: 12570
The Land of HealPlanet
Re: Тобі байдуже до зміни клімату? А як щодо здоров'я дітей?
Ответ #1 - 28.07.2015 :: 13:40:48
 
Биоразнообразие полезно для здоровья


...
Рисунок из статьи F. Keesing and R. S. Ostfeld, 2015. Is biodiversity good for your health?

Обобщающий анализ научных работ, исследовавших зависимость заражения паразитами от факторов среды, показал: чем выше разнообразие видов в сообществе, тем меньше страдают от инфекционных болезней его участники.

Экологи, любители живой природы и просто сердобольные люди переживают, когда узнают о том, что очередной вид живых организмов оказался под угрозой вымирания. Меж тем история жизни на Земле знала периоды, когда погибало подавляющее большинство видов. Во время самого массового из известных вымираний — на рубеже пермского и триасового периодов — исчезло около 95% морских видов и 70% наземных видов позвоночных. Как нам сейчас известно, биосфера справилась с таким ударом. Так стоит ли переживать из-за уменьшения разнообразия живых организмов? Новый обзор научных работ, опубликованный недавно в журнале PNAS, показал, что у сложных сообществ есть довольно неожиданное преимущество перед простыми. Оказывается, чем выше разнообразие видов в сообществе живых организмов, тем лучше защищены от инфекционных болезней его участники.

Отдельных работ, в которых демонстрировался такой эффект, уже было известно немало. Например, в 2014 году вышла статья немецких ученых, показавших, что растения, выращиваемые в монокультурах, чаще страдают от грибных инфекций, чем растения более сложных сообществ (T. Rottstock et al., 2014. Higher plant diversity promotes higher diversity of fungal pathogens, while it decreases pathogen infection per plant). И всё же не было общепринятой точки зрения, насколько распространен такой положительный эффект биоразнообразия на устойчивость к паразитам. Чтобы наконец внести ясность в этот вопрос, ученые с факультета интегративной биологии Южно-Флоридского университета в Тампе (США) разыскали все работы, в которых анализировалась связь биоразнообразия сообщества и тяжести паразитарных инфекций у его участников.

В зависимости от типа исследования под «зараженностью» понимались разные параметры: число обнаруженных в организме паразитов, их плотность или процент зараженных тканей. Значения всех этих параметров, измеренные у самых разных хозяев паразитов, падали с ростом биоразнообразия. Конечно, нашлось и несколько исключений (например, у одного вида растений зараженность грибковой пятнистостью листьев увеличивалась с ростом биоразнообразия его окружения; см. Ch. Mitchell et al., 2002. Effects of grassland plant species diversity, abundance, and composition on foliar fungal disease). Тем не менее в подавляющем большинстве исследований, сделанных на самых разных микро- и макропаразитах — от бактерий и вирусов до паразитических червей, с разным уровнем специализированности, заражающими человека, животных или растения, — зараженность хозяев действительно падала с ростом биоразнообразия их окружения. Интересно, что чем больше было биоразнообразие, тем больше был и ассортимент паразитов, но даже несмотря на это зараженность участников сообщества падала. Закономерность прослеживалась и в тех работах, где ученые просто наблюдали за живой природой, и в тех, где они ставили эксперименты. Получается, что улучшение защиты от инфекций у участников сложных сообществ — общее правило, действующее в самых разных условиях и биоценозах.

Как разнообразие живых организмов может влиять на устойчивость к инфекциям? Есть несколько механизмов, через которые могут быть связаны эти два параметра. Во-первых, в сообществе, богатом видами, паразиту сложнее встретить оптимального хозяина. Паразит может попадать как в неоптимального хозяина (например, из тех, что долго живут и слабо размножаются), так и вообще в неподходящий организм. Поэтому чем выше разнообразие видов в сообществе, тем сложнее паразиту менять хозяев. Другой возможный механизм — это более жесткое регулирование численности особей каждого вида в сложном сообществе: никому не удается слишком сильно размножиться, поскольку система сбалансирована. Благодаря этому оптимальные хозяева паразита сами не размножаются слишком сильно и ему не позволяют слишком сильно увеличить численность.

Чтобы немного больше узнать о механизме влияния биоразнообразия на заражение паразитами, ученые проанализировали те работы выборки, в которых сравнивались различные значения плотностей и частот хозяев паразита в популяции. Оказалось, что эффект уменьшения заражения паразитами проявляется сильнее всего, когда уменьшается частота, с которой встречаются их хозяева. То есть даже если плотность оптимальных хозяев высокая, достаточное разбавление другими организмами всё равно позволяет ослабить пресс паразитов. Причем чем более разнообразными будут эти другие организмы, тем лучше.

Получается, что биоразнообразие имеет вполне утилитарное значение, препятствуя распространению инфекционных болезней в сообществе живых организмов. И если даже вымирание каждого отдельного вида не слишком важно, общее снижение разнообразия может печально закончиться для тех видов, которые не очень хорошо умеют противостоять инфекциям. В первую очередь к ним относятся крупные и не очень многочисленные животные с большой продолжительностью жизни — вымирание сообщества обычно начинается с них (см.: M. B. Joseph et al., 2013. Does life history mediate changing disease risk when communities disassemble?). К таким животным относится и человек.

http://ecoportal.su/news.php?id=84161
Наверх
 

The Administrator.
WWW  
IP записан
 
Administrator
YaBB Administrator
*****
Вне Форума


I love The Earth!

Сообщений: 12570
The Land of HealPlanet
Зміна клімату та ожиріння вартістю у 250 трильйонів доларів
Ответ #2 - 20.10.2015 :: 12:45:16
 
Зміна клімату та ожиріння вартістю у 250 трильйонів доларів


...

Складні економічні наслідки економічної моделі ХХ століття, де виснаження корисних копалин та забруднення довкілля є частиною конкурентної переваги, є особливо помітними саме зараз. Citigroup прогнозує вражаючі сімдесят два трильйони доларів як вартість антропогенної зміни клімату протягом ХХІ століття. Це майже незбагненний розмір економічних збитків. Його можна порівняти із втратою валового внутрішнього продукту США за чотири роки.

Сільське господарство та харчова промисловість також стикаються з подібними вражаючими економічними наслідками. Промислове виробництво фаст-фуду прямо пов'язане зі світовою епідемією ожиріння та діабету, котра вже зараз обходиться у два трильйони доларів щорічно, або становить майже три відсотки світового валового внутрішнього продукту. Якщо такий рівень витрат збережеться, то протягом ХХІ століття економіка збідніє на 170 трильйонів доларів.

Ці величезні економічні збитки «не беруть до уваги» людські страждання та передчасну смерть. Промовистий приклад – приблизно 4 000 людей щодня, або 1,6 мільйона щороку передчасно помирають від забруднення повітря у Китаї. Ця кількість людей є на 33 відсотки більшою за населення Сан-Дієго. Якщо поглянути на рівень смертності, пов'язаний із системою харчування, то лише у Сполучених Штатах щороку помирають від діабету понад 75 000 людей.

Споживачі, ринки, політика та екологічно стійка економіка

Розмір витрат, пов'язаних із виснажливим впливом людини та довкілля, став надто великим, щоб його можна було ігнорувати. Закупівля викопного палива у тих кількостях, у яких воно споживається зараз, є надзвичайно невдалим економічним рішенням. Дослідження у сфері охорони здоров'я свідчать, що цукровмісні напої є такими ж шкідливими, як і тютюн, якщо порівнювати їх шкоду для здоров'я та економіки. Питання у тому, чому споживачі та політичні системи майже не реагують на такі загрозливі показники.

Відповідь знаходиться у різниці між традиційною та поведінковою економікою. Традиційна економіка ґрунтується на концепції раціональних споживачів та ринків. Вона припускає, що люди не позичатимуть більше, ніж зможуть повернути, а позичальники не оптимізуватимуть короткострокові прибутки, агресивно просуваючи ризиковані позики для компаній, котрі вже мають значні борги. Внаслідок таких припущень традиційна економіка не змогла спрогнозувати світову фінансово-економічну кризу 2007-2008 років. Але вона сталася, оскільки ринки та люди не є раціональними. Поведінкова економіка ґрунтується на припущенні, що люди та ринки приймають рішення, що приносять швидкий прибуток, ігноруючи та недооцінюючи довготермінові наслідки, доки вони не виявляться надто серйозними, щоб і надалі не зважати на них.

Нераціональні споживачі, ринки та виборці зараз визначають нашу економіку. Наприклад, пропозиція підвищити роздрібну ціну на бензин заради зниження споживання викопного пального буде політичним самогубством. Підвищення цін на бензин також було політичним самогубством 1974 року, коли воно було запропоновано як протидія до нафтового ембарго ОПЕК та складного становища у війнах на Близькому Сході. Уявіть нашу історію, якби ми мали економічну волю сприйняти вищі ціни на бензин як альтернативу війнам на Близькому Сході та забрудненню повітря.

Іншим прикладом є спроба регулювати споживання цукровмісних напоїв шляхом державної політики або податків. З політичної точки зору такі дії спричиняють політичну та споживацьку реакцію на зразок «живи вільно або помри». Але державна політика обмеження споживання цукровмісних напоїв спрацювала у Мехіко, де 10-відсотковий податок на солодкі газовані напої спричинив 6-відсоткове падіння споживання за рік. Це виглядає переконливо. Оподаткування цукровмісних напоїв зменшить їх споживання, а зменшене споживання зекономить кошти на лікування ожиріння та діабету. Проблемою є нестача доброї волі споживачів та політиків діяти на користь нашої економіки, людського здоров'я та довгострокової екологічної перспективи.

Наслідки запровадження екологічно стійкої економіки

Реальність є суворою – вирішення таких проблем, як вилучення свинцю з бензину, запровадження обов'язкових ременів безпеки в автомобілях та обмеження продажу тютюну тривало протягом 50 років: від ініціативи змін до фактичного їх запровадження. Якщо вирішення проблем зміни клімату та ожиріння займе стільки ж часу, збитки для економіки та людського здоров'я будуть приголомшливі.

...

Зараз ми на роздоріжжі, тож настав час приймати рішення. Поведінкова економіка визнає, що споживачі, політики та бізнес прийматимуть рішення, результатом яких будуть суттєві економічні втрати та шкода для здоров'я людей. І все це заради збереження існуючого стану речей. Вона визнає, що споживачі та виборці прийматимуть рішення, що відкидають наукові та статистичні дані задля захисту власних переконань. Люди та бізнес затримуватимуть або відкладатимуть дії, які покращать їхній добробут у довготривалій перспективі, оскільки зміни можуть бути складними або некомфортними. Ці поведінкові фактори зараз загрожують утворенням нестійкої економіки та збільшенням людських страждань.

В економіці немає безкоштовних задоволень, тож наслідки відмови від екологічно стійкої економіки будуть катастрофічними. Це спричинить величезні зсуви в оцінці акцій, реструктуризацію питомої ваги на ринку не на користь компаній, котрі отримують конкурентну перевагу за рахунок забруднення, та появу нових компаній, котрі приваблюватимуть клієнтів нижчими цінами та екологічно продуманими рішеннями.

Джерело: triplepundit.com

Для КліматІнфо переклала та підготувала Ірина Стрельникова
http://climateinfo.org.ua/content/zmina-klimatu-ta-ozhirinnya-vartistyu-u-250-tr...
Наверх
 

The Administrator.
WWW  
IP записан
 
Переключение на Главную Страницу Страниц: 1
Послать Тему Печать