Добро пожаловать, Гость. Пожалуйста, выберите Вход или Регистрация
Я люблю тебя, Земля!
 
  ГлавнаяСправкаПоискВходРегистрация  
 
Переключение на Главную Страницу Страниц: 1
Послать Тему Печать
Невже люди гірші за Чорнобиль? (Прочитано 563 раз)
Administrator
YaBB Administrator
*****
Вне Форума


I love The Earth!

Сообщений: 12476
The Land of HealPlanet
Невже люди гірші за Чорнобиль?
06.01.2016 :: 10:19:50
 
Невже люди гірші за Чорнобиль?


...

Майже 30 років минуло після аварії у Чорнобилі, але науковці досі сперечаються щодо впливу радіації на екосистему поблизу реактора. Нещодавно вивчали тварин у зоні відчуження. Результати шокують: хоч як би впливала радіація на тварин, вплив людських поселень може бути значно гіршим для них. Чорнобиль підтверджує факт, що лише фізична присутність людей в ареалі є більш руйнівною від найстрашнішої екологічної катастрофи ХХ століття.

У білоруській зоні відчуження під назвою «Поліський державний радіаційно-екологічний заповідник» вивчали тварин на ділянці розміром 2200 км². До катастрофи в 92 селах цієї місцевості проживало 22 000 людей. Ці землі використовували для сільського господарства, заготівлі деревини. Протягом кількох днів після вибуху населення та худобу евакуювали для захисту від радіації.

Хоча протягом кількох місяців після аварії рівень радіації знизився у 100 разів, ця територія досі вважається непридатною для людського проживання. Є кілька повідомлень про вплив аварії на диких тварин, але відомо, що у деяких місцях з потужним викидом радіації дерева і тварини загинули.

Можна подумати, що територія біля реактора є пусткою, ледь заселеною тваринами з генетичними відхиленнями, спричиненими радіацією. Насправді все інакше. Через кілька років після вибуху білоруські науковці на вертольотах оглянули покинуті землі та виявили збільшену чисельність диких свиней, лосів та косуль.

Із плином часу популяції диких тварин зростали, оскільки вони використовували те, що залишили люди. Сільськогосподарські культури, городи та фруктові сади забезпечили тваринам достатньо їжі. Покинуті будинки та фермерські споруди стали місцями для гнізд та лігвищ. До 1993 року чисельність диких свиней зросла у шість разів, після чого знизилася наполовину внаслідок спалаху хвороб та нападів вовків (їхня популяція стрімко збільшилася).

Дослідження засвідчують, що кількість великих ссавців у Чорнобилі є близькою до їхньої кількості у незабруднених заповідниках Білорусі – окрім вовків, котрих набагато більше в ареалі поблизу реактора. Також зона є домівкою для рисей та кількох бурих ведмедів. Згідно з даними про розміщення популяцій не встановлено зв'язку між рівнем радіації території та густотою її населеності: кількість ссавців у найбільш забруднених ділянках Чорнобиля є близькою до їхньої кількості у найчистіших із них.

Звісно, той факт, що диким тваринам добре ведеться у Чорнобилі, не означає, що радіація є корисною для них. Вона пошкоджує ДНК, і за теперішнього рівня випромінювання не можна виключити її вплив на розмноження окремих видів. Втім, порівняння даних із зони відчуження та територій поза нею є доволі інформативним. Чого б не спричинила радіація, людське населення завдало не меншої шкоди природі. На землях поза Чорнобилем чисельність диких свиней та лосів є набагато меншою, оскільки соціально-економічні зміни після розпаду Радянського Союзу загострили проблему бідності у селах та практично знищили природоохоронну діяльність.

Чорнобиль повчає нас: якщо ми хочемо відновити та зберегти дику природу, то повинні поступитися їй місцем. Основні причини погіршення світового біорозмаїття включають втрату природного середовища та роздрібнення ареалів унаслідок людської діяльності.

Навіть деякі наші екологічні заходи, запроваджені з найкращим намірами, такі як боротьба зі зміною клімату, призвели до появи людей у недоторканих раніше місцевостях. Наприклад, потреба у біопаливі пов'язана з вирубкою лісів. Можливо, час запровадити високотехнологічне – навіть генетично модифіковане – землеробство для вирощування необхідної нам їжі на менших площах, залишивши більше простору для дикої природи.

Тут немає простих рішень, і розв'язання проблеми ускладниться постійним швидким зростанням населення планети. Чітко зрозуміло: ми як вид повинні подумати про наш вплив на популяції тварин та почати враховувати його в екологічній та економічній політиці.

Джерело: project-syndicate.org
Для КліматІнфо переклала та підготувала Ірина Стрельникова

http://climateinfo.org.ua/content/nevzhe-lyudi-girshi-za-chornobil
Наверх
 

The Administrator.
WWW  
IP записан
 
Переключение на Главную Страницу Страниц: 1
Послать Тему Печать