Кліматичний герой у в’язниціКліматичний активіст Тім ДеКрістофер засуджений до двох років в’язниці за зрив анти-екологічного аукціону, ставши першим героєм сучасного екологічного руху.
Учасники громадського руху блокували приміщення суду і заявили, що підуть у тюрму слідом за ним. 26 з них зарештовано.
26 червня Тім ДеКрістофер, кліматичний активіст,був засуджений до 2 років позбавлення волі федеральним судом Солт Лейк Сіті. Він був узятий під варту відразу ж, без змоги завершити свої справи та попрощатися з друзями та родиною протягом традиційних трьох тижнів, які, зазвичай, надаються судом.
Як писав КліматІнфо, у 2009 році 27-річний студент Університету штату Юта Тім ДеКрістофер скористався випадковою можливістю стати учасником земельних торгів, щоб недопустити роздачі земель під видобуток нафти і газу. ДеКрістофер отримав 70-й номер і протягом 11-ти годинного аукціону «придбав» 14 ділянок загальною площею більше 22 000 акрів. Пізніше адміністрацією президента Обами аукціон був визнаний незаконним, нафтові компанії не отримали права на землю, проте це не звільнило Тіма ДеКрістофера від відповідальності за свої дії.
Протягом двох років суд над ДеКрістофером був перенесений 9 разів. За цей період справа набула широкого розголосу, а сам «70-й учасник торгів» здобув багатьох прихильників, як серед громадських організацій, що борються зі змінами клімату – PeacefulUprising та 350.org -, так і серед звичайних людей. На підтримку ДеКрістофера був створений сайт під назвою «70-й учасник торгів».
Федеральні обвинувачі попросили для Тіма додаткового суворого вироку, щоб залякати, таким чином, рух на підтримку Тіма. Вони сподівалися, що, ув’язнення «зробило б з нього приклад» і стримувало б інших від серйозних вчинків.
У березні присяжні з восьми чоловіків і чотирьох жінок визнали ДеКрістофера винним у дачі неправдивих свідчень і порушенні Закону про реформу щодо орендування наземної нафти та газу (англ. Onshore Oil and Gas Leasing Reform Act). Суддя міг би винести вирок у 10 років федеральної в'язниці та штраф розміром 750 тисяч доларів. В цьому сенсі остаточний вирок не такий вже й поганий.
Хоча можете не сумніватися: два роки - це важкий час. І цим вироком федеральні чиновники посилають чіткий сигнал, що вони не потерплять громадянської непокори, яка успішно псує механізм безглуздого використання ресурсів.
Минулого місяця на питання журналіста Джейсона Марка: «Чи ДеКрістоферу страшно?» Тім відповів таким чином: «Так. Безумовно, так. Але, перш за все, це те, до чого в мене було два з половиною роки, щоб підготуватися. Я знав, що це наслідок того, з чим я зіштовхнувся, коли прийшов на аукціон і вирішив зробити це. І я зробив вибір, який того вартий».
В інтерв’ю Тім також розповів: «Я думаю, що людям необхідно бути більш узгодженими між собою. Вони повинні розуміти, що вони не самотні в цьому русі, і що буде достатньо людей, які стоятимуть за ними, коли вони діятимуть, щоб зробити його ефективним і тривалим. Гадаю, це одна з важливих обставин, якої бракує».
«Дуже багато людей дивляться на себе як на окремого індивіда зі словами: «Зрештою, я просто одна людина. Що я можу зробити?» Якби це було так, якби люди були окремими особами, вони мали б рацію, що нічого не можуть зробити. Я маю на увазі, однієї людини проти величезної установи, величезні корпорації, величезного уряду не достатньо, щоб змінити ситуацію. Але правда в тому, що вони не окремі особи. Не існує такого поняття. Вони пов'язані з чимось набагато більшим, ніж вони самі. І чим більше ми розуміємо, що таке рух, тим більше людей будуть готові до прийняття рішучих дій. І прийняття справжніх ризиків», - закликає Тім.
У вівторок же за межами будівлі суду зібралися сотні прихильників ДеКрістофера. Відразу ж після стуку молотка з юрби прозвучали заяви на кшталт: «Цей суд довів свою нездатність правосуддя. Тож тепер він наш». Вийшовши з будівлі суду, Хеніа Белаліа зробила офіційну заяву, проголосивши: «Якщо в історії коли-небудь настане день, щоб вжити заходів, то це саме він». І люди вжили заходів. Мирні активісти Повстання взяли в блокаду два головні входи будівлі Федерального суду, щоб сказати світові: «Вони наші», і наголосити, що якщо Тім сяде у в'язницю, то вони зроблять це також, про що красномовно свідчив салоган «всі ми учасники під номером 70». Наслідуючи їх, члени громади почали приєднуватися до блокади, щоб показати свою любов та гнів. 26 людей було заарештовано.
Після проголошення вироку Тім заявив: «Ви можете посадити мене у в'язницю, але це не перешкодить мені виявляти громадянську непокору в майбутньому, це не стримає інших, які готові боротися, щоб захистити придатне для життя майбутнє».
2011 вже став роком мирного повстання по всій Америці. Як одного разу сказав Тім: «Ми ніколи не обіцяли, що буде легко. Ми знаємо, що необхідна мужність, жертовність та готовність підтримувати наш опір в боротьбі за справжнє правосуддя».
Тім зробив крок, і черга за нами.
http://www.climateinfo.org.ua/content/klimatichnii-geroi-u-v’yaznitsi